Neke reakcije na rušenje mirovinske reforme

autora/ice cronomy

Iz Poslovnog koji može služiti kao polazište. Sigurno ima još reakcija po drugim medijima. (Linkajte ispod na što naiđete.) Duži post slijedi ubrzo.

Predložene izmjene i dopune mirovinskog sustava, odnosno drugog stupa, izazvale su bojazan da se tim novcem, a riječ je o milijardama kuna koje su privatno vlasništvo građana, zapravo želi zakrpati proračun.

Iako ta tema nije na dnevnom redu sjednice, ona naravno nije zaobišla ni Sabor. IDS-ovac Damir Kajin tvrdi da se drugi mirovinski stup pokazao kao velika obmana. “Ja ću se prvi ispisati i vratiti u prvi stup. Jedino rješenje bilo bi ili povećati broj zaposlenih u RH, što je nemoguće, ili povećati izdvajanja”, smatra.

Dragutin Lesar, nezavisni zastupnik, smatra da “izjava premijera o ukidanju drugog stupa mirovinskog osiguranja nije ništa drugo nego javno priznanje propusta njegove vlade, posebice zbog toga jer nije osnovan garancijski fond koji bi jamčio minimalni prinos propisan zakonom.”

“Otvaranje priče o navodnim promjenama u drugom stupu čisti je promašaj. To je pokušaj skretanja pozornosti javnosti s onog što ne čine a što bi morali učiniti, na što ih upozorava kompletna stručna, politička i društvena javnost u Hrvatskoj,” istaknula je SDP-ovka Željka Antunović.

Tim se stavovima usprotivio HDZ-ovac Borist Kunst. “Mislim da je čista podvala kad se kaže da će Vladu spasiti tih nekih 20 ili 25 milijardi, ne znam koliko točno novaca ima,” rekao je.

Mirovinska industrija šokirana

Davorko Vidović iz SDP-a, koji je vodio mirovinsku reformu, kaže da je riječ o skandaloznoj odluci. Tvrdi da će opljačkati 25 milijardi kuna građana kako bi pokrpali proračunske rupe. Dragan Kovačević, jedan od autora mirovinske reforme, a danas ekonomski analitičar HNS-a, tvrdi da je mirovinska industrija šokirana. “Ova odluka znači gospodarsko uništavanje Hrvatske. Radi se o podržavljenju privatne imovine,” rekao je Kovačević.

%d blogeri kao ovaj: