Biti liberal…

autora/ice cronomy

Russ Roberts na blogu CafeHayek iznosi dobar opis klasičnog liberala, profil koji meni odgovara daleko više od bilo kojeg drugog (iako doduše nisam stavio nužnu dozu misli u tu osobnu kvalifikaciju i fine detalje. Na sreću, imam vremena.)

I like to call myself a classical liberal, someone who is in favor of personal responsibility, limited government and voluntary collective action. (I add the last bit because some people seem to think that being a classical liberal means you’re in favor of selfishness or survival-of-the-fittest individualism).

Volio bi vidjeti više takvih pogleda i stava na Hrvatskoj političkoj sceni. Potpuno mi je nejasna alternativa socijal-demokraciji u Hrvatskoj. Valjda je svima jasno da ekon-politička desnica kakvu mi imamo je žalasno nedefinirana ili bolesno iskrivljena. Bar po meni, nema zdrave i konkurentne opcije. Uvijek ista priča – za koga glasati.

Roberts je ovo napisao u skolpu intervjua Alan Wolfe-a (podcast) o njegovoj novoj knjizi sa zanimljivim idejama i prilično zanimljivim stavom – The Future of Liberalism.

6 komentara to “Biti liberal…”

 1. Istina, nevjerojatno je kako ne postoji opcija koja bi se zalagala za liberalno tržište i liberalno društvo. Oni koji bi se trebali zalagati za liberalno tržište (HDZ) popuštaju pred apsurdnim zahtjevima sindikata. HNS-Hrvatski Liberali su zapravo lošija kopija SDP-a, a HSLS ni sam ne zna gdje je.

  Čini se da je ovako lakše nagrađivat većinu iako to nisu zaslužili pa ubirat glasove, negoli pokazat zube i zapravo bacit tu većinu u vatricu iz koje bi sasvim sigurno isplivali.

  Kad bi barem netko postavio američke demokrate u Hrvatsku. Vjerujem da je to najbolji omjer liberalno naprema socijalno. A slažem se i s njihovom ideju liberalnog društva…

 2. Koji je stav klasičnog liberala prema suradnji s haaškim sudom?

 3. Znao sam od kolega da Porter dolazi u ZG ali nisam znao da je to tako blizu. Cuo sam da su njegova predavanja vrlo teoretska i da ga je tesko pratiti ako nisi bas u tome. Sto se tice predavanja lijepo je rekao a naravno mi cemo samo odmahnuti rukom i reci sta on zna.

  Sanadera naljutile Porterove brojke – konkurentni kao Afrika!

  http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=90f32fc4-4ab6-4ce1-ae24-0ae07ba2103f&open=sec

 4. Valjda kao i sa svakim drugim sudom. Optuženi je nevin dok mu se ne dokaže suprotno.
  Nisam svjestan da postoji neki poseban stav. Malo sam se bavio međunarodnim odnosima da bi u toj domeni mogao klasificirati klasične liberale u odnosu na neke druge.

 5. Šimun je (vjerojatno) htio kazati kako je “imati stav o suradnji s haškim sudom” važnije pitanje od toga jesi li klasični liberal, libertarijanac, socijal-demokrat, socijalni-liberal ili socijalni konzervativac. U Hrvatskoj, naravno.

Trackbacks

%d blogeri kao ovaj: