O porezima i skakanju u usta

autora/ice cronomy

Jedan veliki cirkus se radi oko prodaje dionica HTa građanima Hrvatske, kao i oko novih SDPovih poreza, konkretno oko ovog na kapitalnu dobit “šire se laži,” kako je sve to objasnio gosp. Milanović. Meni je jasno da su izbori i da se mora napadati i sa boka i sa centra, ali kad bi bar to bili konkretni, snažni napadi, sa činjenicama i objašnjenjima čvrsto na zemlji. Ali nisu. U ovoj kao i u prošlim kampanjama parole u vezi ekonomije su i dalje populističke, usmjerene na paljenje javnog mišljenja, umjesto na njegovo direktno oblikovanje. Prije je HDZ obećavao brda i doline koje je Sanader znao da ne može ispuniti. SDP sa svoja dva kormilara sada rad istu stvar. Nekako me još vuće da to možda nije “baš tako”, ali što više slušam što i kako pričaju ipak mislim da “je tako.” Ne bi mene toliko smetalo da SDP pobjedi, već me smeta da se u Hrvatskoj dobiva glas zbog populističkih parola i objašnjenja koja će vrlo brzo lupit u zid, za koje i sami političati znaju da su nerelane ali kad si već dobio fotelje onda je manje bitno. HDZ je pobjedio 2003. tako, SDP će možda sada.

Od SDP dolaze tipične parole lijevice kako samo siromašni plaćaju poreze i kako to nije pravedno i kako bogati ne plaćaju porez u državi u kojoj se bogate. No kako Marina Kesner-Škreb iznosi u onom Newsletteru IJF o kojem već pisao, “Ni argument za uvođenje dodatne pravednosti u porezni sustav također nije ključan jer sva istraživanja pokazuju da je oporezivanje dohotka u Hrvatskoj iz godine u godinu sve progresivnije.” Prije nisam to naveo, ali ukazuje se na činjenicu da 10% poreznih obveznika sa najvišim dohotkom plaća najviše poreza na dohodak. 2004. godine 66% od ukupnog poreza na dohodak je došlo iz te najimućnije skupine, što je više nego 1997. godine kad je prikupljeno 55%. Za razliku od te skupine, udio u ukupnom porezu na dohodak za 7. 8. i 9. skupinu je manji 2004. nego 1997. godine. Znači oporezivanje dohotka građana je manje, a dvije trećine poreza na dohodak dolazi iz najimućnije skupine. Prihod od poreza na dobit 2006. je iznosio 7,159 milijardi kuna. Ne znam zašto SDP to ne objasni građanima. Možda jer ne ide skupa sa populističkim parolama? Možda im ne ide u prilog ni da je upravo SDPova (koalicijska) Vlada 2001. i ’03. uvela dodatne porezne stope na dohodak kao i više olakšica što je sve narušilo sustav poreza na dohodak. Olakšice koje su dobronamjerno namjenje siromašnijim obveznicima, idu najviše u korist bogatijih (“šokantno” saznanje). Još se 2004. pisalo da je broj olakšica premašio svaku mjeru. Njihovo ukidanje omogućilo bi manje poreze, ili manje porezne stope na dohodak i/ili smanjenje nekih drugih poreza, primjerice trošarina koje su treći najveći izvor prihoda državnom proračunu. Smanjenje stope skupa sa ukidanjem broja olakšica bi možda i doprinjele većem prihodu od poreza na dohodak, što bi omogućilo smanjenje drugih poreza. Uostalom, porez na dohodak je i relativno bolji od trošarina po mom mišljenju jer stvara automatsko smanjenje poreza kad ekonomska aktivnost i dohodak padnu, što stablizira ekonomiju. Već sam jednom prije pisao kako je veće oslanjanje na trošarine (porez na međunarodnu trgovinu) umjesto na porez na dohodak odlika slabo razvijenih zemalja. Prirodno je da kako prihod jedne zemlje raste udio poreza na dohodak postane veći od djela poreza na međun. trgovinu. U Hrvatskoj to još nije slučaj, jer trošarine čine 10.3% ukupnog prihoda države, a porez na dohodak 7.8% za 2006. godinu.

No, dobro znamo da je porezni problem u Hrvatskoj u previsokim doprinosima (nameti na plaće), ne porezu na dohodak. Jedini način za smanjenje doprinosa jest reforma zdravstvenog i mirovinskog sustava. Pogotovo zdravstvenog gdje unutar javnog sektora središnja država kroz HZZO plaća 95% troškova i uopće je takvo stanje neodrživo, ne samo fiskalno zbog loše demografske budućnosti nego i po mjerilima kvalitete zdravstvene usluge. Građani jednostavno ne dobivaju kvalitetu zdravstvene uslugu u odnosu koliko za nju plaćaju. Jurčić i SDP su najavljivali od svoje prve najave o porezu na kapitalnu dobit da će on omogućiti smanjenje doprinosa. Naravno, to su priče za malu djecu. Ako je točna informacija u Newslettereu IJF, da bi po nekim podacima u javnosti takav porez prikupio oko 200-300 milijuna kuna, pa neka je i 500 milijuna, opet je zanemarivo malo u usporedbi sa gotovo 34 milijarde kuna prihoda od doprinosa u 2006. godini. Koliko to SDP misli srezati doprinose, (stope doprinosa) čije prihode će zamjeniti sa porezom na kapitalnu dobit? Pola posto? Jedan posto? Treba zagristi u kiselu jabuku reforme zdravstva kako bi se omogućilo stvarno i značajno smanjenje doprinosa i općenito nametnih političara na ekonomiju. “Mi ćemo ovo i ono” pristup baziran na Robinhoodskovim objašnjenjima će uroditi jedno veliko ništa, kao što je to i uvijek rezultat. Odmah će se podmiriti dugovi u zdravstvu, dok će se u isto vrijeme ukinuti pristojba. Kako točno još uvijek je mutno.

Kao što su i mutna ova objašnjenja oko “poreza” samo na bogate. Jer ni jedna stranka, u ni jednoj zemlji se nije sjetila tog objašnjenja i nikad nije viđen rezultat. Prvo, porezna stopa namjenjena “samo” za bogate nikada ne zahvaća samo bogate već i one nižeg dohotka sloja. Tome u prilog idu i vrlo nejasna objašnjenja SDPa oko bogatih i poreza na njih, na nedavno skupu, gdje maltene sami sebi skaču u usta. Nit se zna tko pije, ni tko plaća (sad će se reći da širim laži jer je napad najlakša obrana).

“Prodajom dionica T-HT-a najmanje sto kuna ispod fer tržišne vrijednosti, Vlada je dvije do tri milijarde kuna iz državnog vlasništva ‘prelila’ u ruke deset posto bogatijih hrvatskih građana. Mi smo za razvoj tržišta kapitala, ali ne rasprodajom nacionalnog bogatstva ispod cijene i ne tako da bogati postaju još bogatijima, a siromašni siromašnijima, ne tako da bogati ne plaćaju porez i ne financiraju državu u kojoj se bogate. Protivimo se da ljudi koji žive od rada i zarađuju mnogo manje snose troškove javnih usluga, države. Porez trebaju plaćati oni koji se bogate na kapitalu i zato SDP uvodi porez na kapitalnu dobit. Taj porez će plaćati samo bogati, a to sigurno nisu građani kolji plaćaju dinice T-HT-a ili INE,” kazao je dr. Jurčić, dodajući da je Državni proračun u ovoj godini zbog Vladinih poteza u slučajevima Ine i T-Ht-a oštećen za četiri do pet milijardi kuna.

Vlada je prodala dionice u ruke 10% bogatijih građana, koji su tako postali još bogatiji na uštrb siromašnih (notorno kriv stav jer ekonomski rast, razvoj i bogaćenje u normalnim zemljama nije ‘zero sum game’ kao što ni prihod od 3-4 milijarde kuna više u proračunu ne znači da će se 90% ostalih građana imati bolji život). ALI … porez je samo na bogate koji, po nekim SDPovim mjerilima, ne plaćaju poreze u ovoj zemlji i koji se bogate na kapitalu. Za njih će se uvesti porez na kapitalnu dobit (PKD) i plaćati će ga samo bogati, što sigurno “nisu građani koji plaćaju dionice T-HTa ili INE.” Što nije na početku rečeno da je 10% bogatijih hrvatskih građana kupilo dionice HTa koji su se još više sad obogatili na kapitalu?? I zbog njih se uvodi PKD, no oni neće plaćati PKD? Znači, samo bogati će plaćati PKD, ali ne i bogatiji?? Zanimljiv izbor riječi. Tko će na kraju plaćati taj porez? 150 brokera koje imamo u zemlji?

Drugo, dosljedno tome, takvim porezima država nikada ne prikupi više prihoda nego sa većim ekonomskim rastom, više novih radnih mjesta u privatnom sektoru (ne državnom!) i većim prihodima. Ni jedno povećanje poreza, pogotovo onih na prihod, ne može omogućiti više novca u proračunu nego što će omogućiti povećanje ekonomskog rasta i zaposlenosti koje bi usljedilo rasterećenjem ekonomije. No, hrvatska javnost to tek treba otkriti i tek onda populističke parole u pohodu na medijanskog glasača neće biti dovoljne. Do onda, Viva Che!

(Ako se možda pitate zašto ne komentiram/kritiziram Sanaderove istupe, razlog je da se ništa posebno, novo ili drugačije ne najavljuje. Sve se svodi na kontru SDPu, što je normlano, i držanja svog ekonomskog programa. Ne da je HDZ postigao neke silne uspjehe, kao što nisu ni silno naštetili, pa da ću ih hvaliti, a ne mogu se ni oni sami pohvaliti nekim velikim osobnim uspjesima. Vidimo da nisu sposobni konkretnim činjenicama pobit protivničke argumente. Itekako su morali više napraviti pogotovo po pitanju ‘kiselih’ reformi. No, moj glas nisu dobili 2003., neće ga ni sada.)

2 komentara to “O porezima i skakanju u usta”

  1. ZAŠTO ZAŠTO ZAŠTO ovaj post nije na pollitika.com !!!

    U postovima o Bancu sam tamo uletio u raspravu upravo o PKD i ovdje SVE PIŠE kako i ja mislim.

    Ajde molim te objavi, jer me živo zanima kako će mrak kontrirati 🙂

  2. Mogao je kontrirati ovdje, kao i svi drugi. 😉

%d blogeri kao ovaj: